måndag 23 januari 2012

Äkta människor

Ja, igår kom alltså de två första avsnitten av SVT:s nya serie Äkta människor.
Serien handlar om ett samhälle där tekniken gjort det möjligt att göra robotar som ser exakt ut som människor, och som på olika sätt blir mer och mer mänskliga. Ungfär som i filmen A.I. från 2001. Vi får följa några robotars (eller hubotar, som de kallas i serien) och några människors liv.
Efter de två första avsnitten har många frågetecken väckts. T.ex. vad är det egentligen som har hänt Andreas Wilsons karaktär Leo? Varför är Eva Röses karaktär Niske så hemsk?
Man måste säga att seriens skapare verkligen vet hur man ska sätta igång hat för en karaktär. Niske dödar en hund, och det är ju det värsta man som skurk kan göra på film eller tv.
Jag kommer iaf fortsätta följa serien. Bra skådespeleri, snygga makeup på hubotarna och faktiskt ganska intressant story.
Ett STORT minus däremot, är det, att även i denna serie känns det som att kvinnorna väldigt ofta objektifieras på ett sätt som männen inte görs. Nakna bröst här och där, en lång scen på en hubotbordell där hubotkvinnorna strippar och sitter nakna runt om kring på borden. När de pratar om relationer mellan människor och hubotar är det kärlek det gäller när det är en mänsklig kvinna och en hubotman, men bara kåthet från människomannen till hubotkvinnan.
Detta kanske inte kommer fortsätta igenom hela serien, men det var något jag tänkte på i de två första avsnitten iaf.


Går att se på SVT Play och i repris på tv ett antal gånger under veckan!

1 kommentar:

Anonym sa...

Håller med dig om att det är allt för mycket naket, och framförallt alltför mycket naket på just plastkvinnor vi redan ser så mycket av i media. Det är ju inte direkt sci-fiction, vi lever med plasttuttar och plastkroppar (kvinnliga) överallt runt omkring redan, samt strippklubbar och bordeller där man kan köpa kvinnor som utför vad man ber dem om. Jag tycker det är smaklöst hur (de manliga, självfallet) skaparna av serien verkar sitta och grotta och götta sig i att beskriva den kittlande tanken på kvinnliga dockor som rena sexleksaker och sexobjekt. Jävligt provocerande är det i alla fall hur de väljer att vinkla skiten och förstör ett manus vars grundtanke är väldigt gripande och spännande.